De cijfers zijn schrikbarend: slechts 13% van de werknemers voelt zich wereldwijd emotioneel betrokken bij de inhoud van z’n werk. Als je in je omgeving acht mensen vraagt of ze gelukkig zijn met hun werk, is er dus maar eentje die volmondig ja zegt. Omdat we te lang blijven plakken in een baan waar we geen uitdaging meer ervaren, belandden we thuis met een burn-out.

Omdat we eigenlijk niet weten wat we écht willen en de zekerheid van een vaste baan niet willen opgeven, stappen we elke dag in de auto naar hetzelfde kantoor. Omdat we zo geïnvesteerd hebben in de carrière waar we ooit gewoon zijn ingerold, blijven we ontevreden doorploeteren op een doodlopende weg. Als die ontevredenheid aanhoudt, leef je met een zeurend gevoel van ‘vast zitten’. Je weet allang dat je toe bent aan iets nieuws, een andere baan of carrière, maar je hebt moeite om de sprong te wagen. Je vindt het lastig om de volgende stap te zetten in jouw loopbaan en zo een positieve verandering door te voeren.

Verandering is lastig. Je huidige situatie en professionele identiteit werken als een sterke magneet waardoor dingen dag in dag uit ongeveer hetzelfde blijven. Zolang je dagelijkse routine werkt, de rekeningen betaald worden en er geen acute noodzaak is om iets te veranderen, moet je de kracht van die dagelijkse magneet zien te overwinnen.

Het is ook goed om je nu te realiseren dat werk invloed heeft op je totale leven. Je werk is geen geïsoleerd domein. Aanhoudende frustratie en onvrede over je baan sijpelt vaak ongemerkt door in andere facetten van je leven. Het kan voor problemen zorgen met je gezondheid en in je privéleven. Vanwege stress ben je bijvoorbeeld vatbaarder voor ziektes. Of omdat je uitgeput uit je werk komt, zijn er thuis meer spanningen en ben je niet de ouder of partner die je zou kunnen of willen zijn. De positieve veranderingen die je op het gebied van werk doorvoert, hebben daarom een grote hefboom. Het heeft prettige tweede- en derderangs effecten op je gezondheid, privéleven, geluk, welzijn en belangrijkste relaties. Onthoud: werk gaat over veel meer dan werk.

In een interview op latere leeftijd werd aan Sigmund Freud, de bekende grondlegger van de psychoanalyse, gevraagd wat volgens hem de belangrijkste elementen zijn van een gelukkig leven. Zijn antwoord? “Liebe und Arbeid”. Liefde en werk. Freud heeft veel gekke dingen geroepen maar in deze essentie van een gelukkig leven had hij gelijk. Meer liefde en beter werk. De positieve veranderingen die we doorvoeren in deze sleuteldomeinen van ons leven hebben een verstrekkende impact op de lange termijn.